Velkommen !



Fyns Frimærke Service vil med denne blog give intresserede et indblik i vores hverdag, hvilke aktiviteter som er igang og hvilke planer vi har for fremtiden. Vi vil her løbende fortælle om spændende objekter, som udbydes på vores uge- eller hovedauktionerne.Vi vil også fortælle om vores deltagelse i udstillinger, messer eller byttedage. Husk at tilmelde dig vores nyhedsbrev og at besøge www.stamps.dk.

Velkommen !

lørdag den 12. november 2011

Nyopdaget færøsk perfin "FSH".

 
Nedenstående artikel er venligst udlånt af Thomas Sørensen fra Dansk Perfin Samlerklub. Artiklen blev oprindeligt bragt i Perfin Posten no. 81 og omhandler det nyopdagede perfin brev fra P/f Føroya Handilsvirki a/s sendt fra Thorshavn til Kvivik på Færøerne. (27. salg - Posthistorie, lot 759 - startpris 12.000 kr.)


I Perfin Posten nummer 56 og på side 13 viste Gustav Hansen, at han var kommet i besiddelse af perforeringen F50 som sad på afa nummer 349 og som helt tydeligt var blevet afstemplet i Thorshavn. Ud fra det viste objekt kunne man med rette stille spørgsmålet om der var tale om en ny perforering fra Færøerne eller var der et helt andet svar på spørgsmålet? Der kunne måske være tale om et brev eller et brevkort som havde været forsynet med svarporto.

Der skulle gå hele 8 år inden der kom et svar på spørgsmålet. Det viser sig, at der er tale om en perforering som har tilknytning til både Danmark og Færøerne.  



Som det ses af dokumentationen så er der tale om et færøsk firma med adresse i København. Poststempel og firmahistorie skal helt sikkert studeres nærmere, da det ikke kan udelukkes, at der er tale om et brev som er gået på Færøerne og intet har med postgangen at gøre i Danmark. Der er da også den mulighed, at der har været en del forsendelser som er blevet sendt samlet til kontoret på Færøerne, hvorfra det så er blevet postet på normal vis. 

Som det ses så er brevet blevet afstemplet i Thorshavn den 10. november 1953 og altså inden for den allerede kendte brugsperiode.

Tilbage står så spørgsmålet – hvorfor er brevet tilsyneladende blevet afsendt fra en firmaadresse i København, men poststemplet på Færøerne? Der fremkommer forhåbentlig flere oplysninger omkring firmaet på et senere tidspunkt. Jan Kristiansen har flere gode forbindelser til Færøerne og kan forhåbentlig hjælpe med firmahistorien.

Meget kort kan jeg oplyse, at der er tale om et import/eksport firma med adresse i Malmøgade 9 i København. Af Krak fremgår det, at der er tale om Københavns kontoret. Ved videre søgning fremkommer P/f Føroya Handilsvirki a/s, Sørvagur og tilsyneladende er indehaveren identisk med Hugo Fjordoy.  Mon ikke hovedkontoret så har ligget på Sørvagur?

Glemte jeg at fortælle, hvor denne smukke dokumentation stammer fra? Brevet er dukket op hos Fyns Frimærke Service og vil helt sikkert blive solgt på en senere auktion. Mon ikke der vil blive stor rift om brevet, som er en ”guldklump” for både perfinsamlere og Færø samlere?

2 kommentarer:

  1. Følgende kommentar er venligst modtaget fra Álvur Danielsen

    Vedr. perfin 50 ”FSH” fra P/f Føroya Handilsvirki A/S, Malmøgade 9, København Ø.


    Dette firma blev stiftet af færingen Petur Hentze Weihe eller bare ”Hensar” (født 8.4.1910 – død 12.4.1988) og danskeren Folmer Steen-Buch Hansen samt dennes kone. Hendes navn ved jeg ikke.

    Firmaet havde hjemsted i Danmark, hvor det blev stiftet i 1949. I slutningen af 1960´erne blev det nedlagt.

    Firmaet stod for en del import til Færøerne, hvor Hensar var en ”altmuligmand”. Han var skomager, handelsmand, og medlem af diverse offentlige nævn samt lagtingsmand for Sambandsflokkin 1946 - 1950.

    På Færøerne solgte Hensar bl.a. ”Kavo” oljeklæder (regntøj) og gummistøvler og havde agentur at sælge ”Tretorn” støvler, hvilket gav ham mange penge. Hensar var skibsreder og havde også P.H. Weihe Timburhandil (tømmerhandel).

    Brevet fra P/f Føroya Handilsvirki A/S, som også er stemplet i Thorshavn og sendt til ”Hr. Købmand Hans Iversen, Kvivig” er nødvendigvis ikke et forretningsbrev. Hensar og Hans Iversen var nemlig meget gode venner. De var begge to også valgt ind på Føroya Løgting (Lagtinget) samtidigt for Sambandsflokkin (Samhørighedspartiet).

    Spørgsmålet er så hvad ”FSH” står for?

    At ”F” står for Føroya (Færøerne) og ”H” for Handilsvirki (handelsforetagende) forekommer indlysende; men spørgsmålet er så, hvad står ”S” for? Dette spørgsmål fik jeg ikke et entydigt svar på. Et rent gæt kom fra mine kilder, at dette ”S” måske stod for ”Sørvágur”, som var Hentsar´s hjembygd.

    Der er på Færøerne ikke kendskab til perforeringsmaskinen og dennes brug; men det antages, at denne var i København og kom aldrig til Færøerne.

    Som et kuriosum kan nævnes, at Hensar var en ivrig frimærkesamler. Efter hans død blev frimærkesamlingen solgt på auktion hos B&R, København.

    Kilder: Sørvágur og sørvingar (Sonni Jacobsen, 1996) samt Telefonsamtaler med ”Hensar´s” to sønner Eilif Hentze og Heri Hentze.


    Álvur Danielsen

    SvarSlet
  2. Endnu en kommentar fra Alvur Danielsen:

    Og så var denne oplagde mulighed, som en god ven (Poul Erik) gjorde mig opmærksom på: FSH som Folmer Steen-Buch Hansen, samtidigt med, at det også står som Føroya (Sørvágur?) Handilsvirki, da skulle de fleste være glade for ”barnets” navn?

    Venligst Álvur

    SvarSlet